Tradisjonskost er det noe som heter…. og det har summet litt i mine tanker i noen år da jeg har blitt forsøkt inspirert fra ulike hold opp igjennom. Det måtte en Eir til for at vi skulle ta det inn over oss og finne tid og energi til å sette i gang. Selv om vi nå egentlig har mindre av begge deler! JEg kjenner at jeg må vekk fra tanken om at mat skal være så lettvint. At vi ikke skal bruke tid på kjøkkenet. Jeg vil bruke tid på kjøkkenet og tenke at vår mat er vår medisin. I mange år har vi spist et kosthold med lite karbohydrater, og det er vel og bra. Men i stedet for å kun velge bort ting som vi tenker ikke er bra, vil vi nå også bruke mer tid og sette oss skikkelig inn i hva som virkelig er bra kost for oss alle.

Vi kjenner mer og mer på at tradisjonskost er riktig for oss. Bruke gamle, tradisjonsrike konserveringsmetoder, spise lokalt og sesongbasert, velge så mye økologisk som lommeboken kan tåle. Det er trist at skamfull mat er så billig. Med skamfull mener jeg rovdrift på jorda og dårlig behandling av dyr. Jeg skammer meg når jeg tenker over hva mennesker gjør for penger. Fordi jeg puster samme luften som dem. Og så skammer jeg meg enda mer når jeg vet at jeg til stadighet støtter den typen industri på et eller annet nivå.  … akk sukk.

Men det skjer en endring, og den går gradvis. I dag fikk jeg en melding på øret fra jonas om at 6 liter kyllingkraft var ferdig kokt og kommet over på Norgesglass. Det kjennes så riktig. Kraften er kokt på 4 kyllingskrog fra Humlagården i Hardanger, hvor kylling og kalkun lever under gode, verdige forhold. Og økologisk! Jeg var stolt og glad da jeg følte at vi hadde vist disse dyrene respekt, ved at de fikk ha et godt liv og når vi først knertet dem, så brukte vi hele dyret. Først kokte jeg skrogene i noen timer til kjøttet løsnet fra bena. Jeg sto i halvannen time og piller vekk alt kjøttet. Vi fikk faktisk 650 gram grytekjøtt på det som alt for ofte går rett i bosset! I tillegg til 100 gram brunt kjøtt (innmat, spiserør, og div) som vi skal lage deilig hundesnacks av. Beina, hud og brusk hev jeg tilbake i pannen, og etter 3 døgn har vi fått en næringsrik kraft som smaker kjempegodt. Kraft er medisin og er med på å hjelpe fordøyelsen på mange plan. Jeg har ikke tenkt å gå i dybden på dette, men vil heller linke til noen gode kilder – når jeg har leitet dem frem igjen. Vi leser en del som Pirkepetter skriver rundt omkring  i diskusjonstråder og på bloggen livenes hage. Han legger frem mye kunnskap som han grunngir med mange kilder til forskning. Det er ikke alltid lett å vite hva som er rett. Det finnes mange med ulike meninger som begrunner godt alle sammen, med linker til forskning. Så hva betyr så forskning hvis man finner forskning som forteller deg noe som står stikk i strid med det andre?

Vel. Jeg får vel inrømme at jeg ikke leser særlig mye forskning, men jeg sjekker nok kilder til å


0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *